Demircode

"Daima bir adım ileri..."
www.demircode.com

2 Eylül 2015 Çarşamba

Adobe Flash Player bugün kalıcı olarak Google Play Store’dan kaldırılıyor

Bugünün eninde sonunda geleceğini biliyorduk. Adobe’ın mobil için yeni özellikler sunmayacağını belirtmesi, Chrome for Android’in Flash desteği sunmaması, Flash Player’ın Android 4.1 ile -resmi olarak- kullanılamıyor olması ve nihayet Flash Player’ın Android için resmen bitişi.


Adobe Flash Player’ın Android’teki amacı dışında bir de işin sidik yarışı tarafı vardı. iOS’ta Flash Player yoktu ama Android’te vardı. Ne büyük marifetti, bu yönüyle Adobe Flash Player trollük yapmak isteyenlerin gururunu her zaman kabartmıştı. Trollük öyle bir seviyeye gelmişti ki, telefonunu Adobe Flash Player var diye alanlara bile rastlamanız mümküdü/mümkün. Şüphesiz ki bu yazıyı okuyan azımsanmayacak kitle de Flash Player’ın büyük kayıp olduğunu düşünüyordur.

Adobe Flash Player yazılımsal bir çözücü ve genel olarak Internet bağlantısına gereksinim duymakta, Internet bağlantısına gereksinim duymasa bile standart video formatlarına göre daha fazla işlem yaptığı için daha fazla enerjiye ve güce ihtiyaç duymakta. Mobil cihazların zayıf işlemcilerini düşününce(masaüstü bilgisayarlarındaki mimariye göre hâlâ çok zayıflar) bu oldukça mantıksız bir durumdu. HTML5’in teorik olarak web standartlarıyla oynatılabileceğini ve herhangi bir yazılıma ihtiyaç duymayacağını düşündüğümüzde iş yükü de hafifliyor, Flash Player daha da mantıksız hale geliyor.

Hatırlatmakta fayda var, HTML5 halihazırda oturmuş bir dil/standart değil ve tahminlere göre 2014 yılında ilk kararlı sürümü ortaya çıkacak. Henüz hazır olmayan bir dil bile Adobe Flash Player’ı gereksiz kılıyorsa, Flash Player’ı Android’in kozu olarak da görmek oldukça saçma olur.
Şimdi de kullanıcı deneyimlerinden bahsedelim. Yaklaşık 2 aydır telefonumda ya da tabletimde Adobe Flash Player kullanmıyorum ve şu ana kadar kurma gereksinimi de duymadım. Yazının bu bölümüne kadar hep videolardan bahsettim ama bunun reklam tarafı da var. Performans açısından ne kadar büyük bir artış olduğu tartışılır ama göz zevkimin daha az bozulduğunu söyleyebilirim. Zaten uzun uzun flash içeriklerli siteleri dolaşıyor olsaydım, küçük ve dokunmatik ekranda bu işi yapmak yerine bilgisayarımı tercih ederdim.

Herneyse, Adobe Flash Player gün sonunda Google Play Store’dan kaldırılıyor. Eğer Adobe Flash Player uygulamasına ihtiyacınız olacaksa uygulamayı yedeklemeniz faydalı olacaktır.

Kaynak: akıllırobot

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.